Ciobanesc Romanesc Mioritic


Allmänt
Ciobanesc Romanesc Mioritic FCI 349. Namnet på denna för Sverige mycket ovanliga ras är också Mioritic.  Rasen tillhör grupp 1.

Historia
Har använts i århundraden för att skydda boskapen i hemlandet Rumänien.

Mioriticen är en typisk hund för att skydda boskap. Lojal, pålitlig, oberoende och hårt skyddande, han är vänlig och hängiven till sin familj men väldigt misstänksam mot främlingar.
Det är en stor hund med lång päls som kräver regelbunden skötsel, och som alla hundar av denna storlek och temperament kräver den daglig träning och grundläggande lydnadsträning.
De är livliga och envisa, men trots deras oberoende är de mycket känsliga varelser i deras lurviga rustningar.

Som valpar håller de sig fast vid flocken som har accepterat dem. Detta kan vara alla typer av djur - hund, katt, häst, får.
Mioriticen behöver mycket nära familjeband; ett hus utan dörrar vore perfekt, tycker den. Det beror verkligen mycket på vädret.

Dess favoritplats är alltid mycket nära sin favoritperson. Den bestämmer viloplatsen själv. Detta kan till och med vara soffan eller en matta som inte är lämplig för hundar, men som herdehundar, även som valpar, föredrar de att sova på hård mark.
De behöver inga hundkorgar, inga specialmadrasser och inte på något sätt en tilldelad plats.
Inget ”arbetsskapande” program är nödvändigt men dagliga promenader och vandringar ger spännande variation.

Mioriticen har typiska herdehundsegenskaper. Dess personlighet kännetecknas av stark självständighet och ett högt självförtroende. Mioriticens huvuduppgift är att kraftfullt avskräcka alla möjliga orosstiftare. Den behöver inte tränas för det, den vet det helt enkelt. Från den är valp måste man lära den att inte använda sitt hotande beteende. Den skiljer klart mellan okända och bekanta. Den är vänligt och pålitligt gentemot alla bekanta men visar misstro mot främlingar.

Mioriticen är väldigt lojal, kärleksfull, pålitlig, förståelig och villig att kompromissa mot sin flock, sin familj eller ägare. Den är en tolerant och snäll vän för barn och den är villig att agera som en kramgod kudde, men den är inte riktigt förtjust i att leka.

Användningsområde
Skydd, sällskap, boskapsvaktande.

Hälsa
Eftersom Mioriticen mest finns på landsbygden i Rumänien så finns det lite medicinsk information tillgänglig. Vi vet att magomvridning alltid är en faras om för alla stora hundar. Även höftdysplasi finns.
De hundar som lever ett normalt hälsosamt liv har varit kända för att leva upp till 14 år.

Egenskaper - Mentalitet
Mioriticen är extremt revirmedvetna och de är omutbara vaktare. Men deras revir slutar inte vid fastighetsgrinden! Det kan vara var som helst där flocken är eller stannar. Allt som bevakas är det som den kan se från sin plats, vanligtvis från en upphöjd plats.
De har strikta vanor som vanligtvis reagerar på något ovanligt. Först med uppmärksamhet, sedan med högt skällande och om nödvändigt gå till attack eller försvar. Det "lilla fåret" är en seriös vaktare som älskar sitt territorium, sin flock och sina rutiner. Och allt detta vill de inte bli störda i.

Motion
Växande valpar har mycket energi och behöver dagliga promenader och uppmärksamhet.
En vuxen hund är lugnare och det räcker med en daglig promenad.
Herdehundar i allmänhet gör inte av med mycket energi eftersom de föredrar att vara hos flocken.

Storlek och Utseende
Långhårig med vit eller gråsvart päls. Mankhöjd 62-80 cm, vikt 45-75 kg.

Pälsvård
Trots rasens tunna päls kräver den inte så mycket underhåll. Den kräver inte att badas eller borstas dagligen.
I händelse av att den blir våt eller helt smutsig, den lätt borsta ut efter att ha torkat. En torr Mioritic är en ren Mioritic.
Förutom att hålla koll på ögon, öron och tänder, så behöver de borstas en gång i veckan.
Det är viktigt att valparna blir vana vid borstningen tidigt som en del av den dagliga träningen, eftersom borstningen tjänar till att skapa hierarkin.
En hunden som tillåter borstning, accepterar dominansen hos den som gör borstningen.

Mat
Liksom alla andra herdehundar använder Mioriticen sin mat väl och behöver mycket, mycket mindre än man kan anta, särskilt mindre än vad olika hundmatstillverkare rekommenderar på sina paket.
När du använder torrfoder, välj en med ett lågt proteininnehåll.
En kombination av torrfoder med råa grönsaker, frukt, ägg och till och med nudlar, ris, havre kan användas till en vuxen hund.
Den bör matas två gånger om dagen för att undvika överätning och uppblåsthet.
Valpar matas fyra gånger om dagen medan de växer. Var försiktig så att du inte ger den för mycket mat. All mat som inte konsumeras inom 15 minuter bör tas bort.
Färskt vatten måste finnas tillgängligt när som helst.

Övrigt
Ovanlig ras i Sverige.

Att Tänka På!
- Ingen förstagångs hund.
- Kräver mycket pälsvård.
- Trivs bäst ute
- Behöver mycket motion