Frågor och svar om Ovcharka!

Är Ovcharka en hundras?
Det finns ingen hundras som heter Ovcharka. Ovcharka kommer från ryskan och betyder herdehund eller shepard dog på engelska. Vanliga herdehundar är t.ex Schäfer och St Bernadshund.

Vilka Ovcharka raser finns det?
Det finns tre olika raser. De är Central Asiatisk Ovcharka, Kaukasisk Ovcharka och Sydrysk Ovcharka

Hur stavas Ovcharka?
Det finns två olika stavningar i sverige, dels Ovcharka som vi använder i Ovcharkaklubben och även stavningen Ovtjarka förekommer.

Vad gör Ovcharkaklubben för mentaliteten hos Ovcharkorna?
Ovcharkaklubben deltar aktivt tillsammans med Bergs & herdehundsklubben i ett projekt som drivs av SKK:s kommitté för hundars mentalitet. Vi har under sommaren genomfört ett antal MH-beskrivningar av våra hundar med ett bra resultat.
Klubben kommer också att verka för att uppfödarna använder MH-beskrivna hundar i sin avel.

Bergsschäfer vad är det?
Vissa uppfödare som inte är med i SKK säljer Kaukasisk Ovcharka under namnet Bergsschäfer. Men de som köper en sådan vet ju inte vad de har köpt, de tror att det är en långhårig Schäfer från Ryssland.

Jag såg ett program från Uppdrag Granskning om Ovcharka?
Tyvärr så var det programmet lite vinklat. Inga av hundarna som visades, förutom den från vaktbolaget, var renrasiga Ovcharkor. Klubben fick heller inte medverka i programmet i den dikussion som efter.
Inför programmet var Uppdrag Granskning inbjudna till uppfödare både i Sverige och Norge, men de var bara ute och litade efter aggresiva hundar, så det blev inget besök någonstans hos de uppfödare som är registrerade i SKK och NKK

Vilken av Ovcharkorna är lättast att ha att göra med?
Om man nu skall rangordna raserna så brukar man säga att den Centra Asiatiska är lättast att ha att göra med, sedan kommer Kaukasisk och sist den Sydryska Ovcharkan

Varför skall man köpa från en uppfödare som är medlem i SKK?
Då får man en hund från en uppfödare som följer SKK:s regler. Stamtavla från SKK, veterinärbesktigad och försäkrad.

Är Ovcharkan en kamphund?
Ovcharkan är ingen kamphund. Det finns inget hos Ovcharkorna att göra något oprovocerat.

Finns det många Ovcharkor i Sverige?
Det föds ca 1 kull per år totalt när det gäller Ovcharka raserna i Sverige.

Ovcharkorna är ju förbjudna i Danmark hur påverkar det raserna i Sverige?
Svenska Kennel klubben är väldigt klar i sin åsikt när det gäller detta. SKK är emot ett rasförbud och att farliga hundar är ett hundägar problem. Det är hundägaren som gör hunden farlig genom en dålig uppfostran.
Så att Ovcharka raserna skulle bli förbjudna är inte något som är aktuellt i dagsläget.

Hört att Ovcharkorna dödar björn och varg?
En Ovcharka dödar inte björn och varg, men de är väldigt bra på att vakta sin flock och att jaga iväg inkräktare.

Ovcharka och barn?
Det fungerar bra med ovcharka och barn i familjen, ovcharkan älskar sin flock och gör allt för den.

Ovcharka och skaffa barn?
För det mesta så fungerar det bra, men Ovcharkan upplever babyn som en ny medlem i flocken och kommer att skydda den mot främmande som kommer på besök. Detta gäller även när mormor och farmor kommer om inte Ovcharkan känner dem väl innan.

En av oss jobbar borta under längre perioder, funkar det?
Det man skall tänka på är att ovcharkan kommer att se den personen som en främmmande som inte finns där i vardagen. Detta händer lätt om ovcharkan kommer till familjen som valp.
Har man haft ovcharkan under sin uppväxt och hela familjen har funnits hemma hela tiden så brukar det inte bli några problem om någon börjar jobba borta under längre perioder. Detta är inte något unikt för ovcharkan utan för alla hundraser men märks mera på ovcharkan på grund av sin vaktinstinkt.